Rastegnuta koža

Ako je koža izložena rastezanju, u elastičnom tkivu nastaju male pukotine koje zovemo strije u trudnoći. Na tim mjestima koža je tanja i zbog toga se jače vide krvne žilice. Kad nakon nekog vremena strije zacijele, vidljive su kao bijele crte. Jedan od glavnih razloga njihovog nastanka povišena je razina kortizola u krvi do čega dolazi u trudnoći.

Elastična vlakna u zadnjim tjednima trudnoće posebno opterećena te je stoga i veća vjerojatnost da će se mišićna vlakna u potkožnom tkivu slomiti. Zato pokušajte da spriječite nastanak strija.

Pravovremena njega se isplati

Učinkovite metode za njihovo potpuno uklanjanje još nema, ali ohrabriti Va može podatak da se strije pojavljuju samo kod petine trudnica. Dermatolozi taj napredak pripisuju činjenici da većina žena danas više pozornosti pridaje preventivnog njezi tijela pri čemu koriste za to namijenjene proizvode.

Uz tjelesnu građu na izgled kože utječu i vanjski čimbenici.

Lijepe u trudnoći

Posebni proizvodi za sprečavanje strija u trudnoći učinkoviti su ako ih upotrebljavate svakog dana od početka trudnoće do nekoliko mjeseci nakon poroda.

Trudnička masaža koja se sastoji od nježnog štipanja pospješuje prokrvljenost i njeguje kožno tkivo. Sa štipanjem krenite od pupka i postupno izmasirajte cijeli trbuh i bokove.

Dobra prokrvljenost ojačava tkivo. Pet minuta suhe masaže na dan masažnom rukavicom ili četkom s prirodnim vlaknima potaknut će izmjenu tvari i rad krvožilnog sustava.

SAVJET

S jojobinim, bademovim ili običnim masažnim uljem možete povećati učinak masaže jer njihov sastav dodatno stimulira krvotok.

Spriječite nastanak strija koliko god se možete tome posvetiti.