Stare žene tvrde da svakoj trudnici mogu pogledati trbuh i reći nosi li curicu ili dečka. Mnogi govore i da seks treba izbjegavati jer to dijete u trbuhu osjeti kao nelagodu, da se dečki kasnije rađaju jer su malo lijeni… O trudnoći i trudnicama iznosi se puno legendi i zabluda, pa smo ovdje poredali pet najčešćih.

1. Trudnica treba jesti za dvoje

Trudnica bi zapravo trebala dobiti na težini onoliko koliko skupa teže plodna voda i posteljica (11-13 kg). Ovo je najčešća zabluda, koja još ima i dodatke poput: ‘treba se malo udebljati jer će ti trebati snage za ustajanje djetetu’ ili ‘bolje ti je da se malo udebljaš ako planiraš dugo dojiti jer će te dijete sasušiti’. Biće koje se razvija u vama i koje mi od milja zovemo dijete iako ono to još nije toliko je sitno da dnevno treba unijeti tek tristotinjak kalorija više nego prije trudnoće, i to tek od drugog tromjesečja. Trudnica bi zapravo trebala dobiti na težini onoliko koliko skupa teže plodna voda i posteljica (11-13 kg) – sve više od toga skladišti se kao salo. Osim toga, deblje žene nemaju više snage nego naprotiv – lakše se umaraju.
Za ženu koja doji daleko je važnije da kvalitetno jede nego da jede više. Nije problem ako nakon poroda težite 2-3 kg više nego u trenutku začeća, posebno ako ste prije bili mršavi. Međutim, patite li i inače od viška kilograma, strogo pazite na težinu u trudnoći. Nije dobra ni druga krajnost: trudnoća i porod mijenjaju tijelo žene, pa treba biti svjestan štetnosti ekspresnog postizanja savršene linije ili čak anoreksičnog izgleda viđenog među majkama iz celebrity svijeta.

2. U trudnoći treba izbjegavati tjelovježbu

Tjelovježba je korisna i nužna u svim razdobljima života, pa i u trudnoći. Naravno, to vrijedi samo za zdrave trudnice i trudnoće koje teku normalno. U slučaju bilo kakvih komplikacija odluku o skoro svim segmentima ponašanja trudnice donosi liječnik. Najbolji oblici tjelovježbe za trudnice su pilates, plivanje i posebne trudničke vježbe, koje održavaju zdravlje i kondiciju, ali i pripremaju tijelo za porod. Kako dolaze vrućine, posebno naglašavamo: kod vježbanja u trudnoći ključno je da se puls i tjelesna temperatura značajno ne dignu. Treba se lagano odjenuti i paziti da napor ne prelazi granice ugode. Pred kraj trudnoće većina žena ne osjeća potrebu za seksom.

3. Trudnica treba izbaciti hranu koja izaziva alergije

Morski i orašasti plodovi, jagode, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi kod nekih ljudi izazivaju alergije, međutim to nema nikakve veze s nerođenim djetetom. Ako trudnica nije ni na što alergična, treba se hraniti što raznolikije i pravilnije, pa tako i navedenim namirnicama. Stručnjaci upozoravaju da djeca najčešće dobivaju alergije jer ih se krutom hranom počne hraniti prerano, čak i prije šestog mjeseca života. Hrana koja izaziva najčešće alergije daje se puno kasnije (orašasti i morski plodovi, primjerice, tek između druge i četvrte godine života).

4. Kava, čaj i alkohol ne smetaju trudnoći

Svi znaju da je alkoholizam bolest te da cigarete i droge štete trudnoći i plodu, no ovdje upozoravamo na nešto drugo: kod nas je uvriježeno u trudnoći nastaviti piti tzv. rekreativne napitke, pod uvjetom da se ne pretjeruje s količinama. Međutim, pokazalo se da alkohol treba isključiti čak i tijekom priprema za trudnoću. Ako se baš dogodi da se udaje najbolja prijateljica, čaša šampanjca neće napiti dijete, ali pravilo je: alkohol u trudnoći samo iznimno i u najmanjim količinama. Kavu bi trebalo smanjiti na jednu šalicu dnevno ili, još bolje, piti onu bez kofeina. Bijeli i zeleni čaj dobar su izvor antioksidansa, ali ne pretjerujte zbog teina, koji je sličan kofeinu. Pijte prirodne sokove, a izbacite one sa šećerom i posebice gazirane.

5. Seks treba najprije smanjiti, pa ukinuti

Dijete koje se razvija u vama nema pojma o moralnim načelima niti zbog seksa osjeća bilo kakvu nelagodu. Hormoni koji se oslobađaju tijekom i nakon seksa korisni su, pa seksu u trudnoći treba pristupiti kao i dosad: seksajte se koliko često želite. To u praski obično znači da se parovi početkom trudnoće seksaju češće nego obično jer su opušteniji (nema potrebe za zaštitom i sretni su zbog djeteta). Pred kraj trudnoće većina žena ne osjeća potrebu za seksom, a nije lako naći ni ugodan položaj.

Kad Ona već nosi dijete, minimum koji bi On trebao učiniti je suzdržati se od trenutka kada njoj seks više nije ugodan. Kad je s trudnoćom sve u redu, a termin poroda je prošao i ne da vam se više čekati, neki parovi reći će vam da iz iskustva znaju kako pomicanje zdjelice i ostali pokreti tijekom seksa mogu biti okidač za početak poroda.