Što točno uzrokuje tu veliku želju za određenom hranom ili pak odbacivanje nekih namirnica još nije utvrđeno.

Velika većina trudnica ima nenadane potrebe za slatkim ili kiselim. Također i žene koje paze na svoju prehranu, ne mogu se tome tako lako oduprijeti. Rezultati novih studija pokazuju da 6 od 10 trudnica ima potrebu za takvom vrstom namirnica, dok druge studije to niječu.

Trik prirode

U trudnoći nekim trudnicama odgovaraju neke namirnice koje im prije uopće nisu bile ukusne. Na taj način tijelo pribavlja sve potrebne tvari koje su potrebne za razvoj djeteta. Tako veliki broj trudnica razvije potrebu za kiselim, kao npr. kiselim krastavcima, voćnim sokovima ili kiselim voćem. Nutricionisti tvrde da povećana potreba za tim namirnicama nastaje zbog povećane potrebe za vitaminom C koji je u trudnoći prijeko potreban jer pospješuje apsorpciju željeza u krvi čija je razina u trudnica uobičajno niska.

Okidači su hormoni

Druga teorija govori nam da hormoni estrogen i progesteron, čija je razina u trudnoći povišena, jako utječu na osjetila okusa i mirisa. Velikom broju žena zbog njihova se utjecaja povećava apetit ili im smetaju određeni mirisi. To objašnjava i otpor trudnica prema određenim namirnicama. Stručnjaci smatraju da 80% žena u tudnoći u potpunosti odustaju od čajeva, kae, alkohola,i prženih namirnica. Obično i ne podnose njihov miris.

Koliko kilograma mogu dobiti?

Konkretnog odgovora na ovo pitanje nema. Normalno je da se u trudnoći udebljate 9 do 18 kilograma. Kakva je brojka u pojedinačnom primjeru, ovisi o težini prije trudnoće. Trudnice pri prvom pregledu treba izvagati i uzeti im mjere tako da ginekolog tijekom trudnoće uočava i prati sve promjene.

Dobro jesti za dvoje

Stručnjaci budućim majkama savjetuju da što više poštuju svoje želje i potrebe ako su one razumne. Ako želite dobro svom djetetu, pobrinite se za unos uravnotežene prehrane.

Neke namirnice su trudnicama zabranjene jer mogu prouzročiti bolesti ili previše (trudnicama) štetnih tvari. Tu spadaju:

  • jetra, sirovo ili napola kuhano meso
  • sirova riba, sushi
  • meko kuhano jaje, jaje na oko, deserti sa sirovim jajima (nr. tiramisu)
  • svježi sir
  • izbjegavajte kinin u toniku ili bitter lemon pićima jer mogu prouzročiti kontrakcije

SAVJET

Uzimanje više manjih obroka bolje je nego manje velikih. To osnovno pravilo u trudnoći jako je važno. Ako osjetite da ste umorni i nedostaje Vam snage, mogući je razlog preniska razina šećera u krvi. Pojedite nekoliko komadića voća i osjećat ćete se puno bolje.